Strokepatienter körkortstestas inte

Den som drabbats av en stroke lider ofta av funktionsnedsättningar efteråt.
Trots detta får 75 procent av de strokedrabbade i Skaraborg behålla sitt körkort utan någon som helst prövning.
Det visar en undersökning som arbetsterapeuten Gunilla Gill gjort bland strokepatienter i norra Skaraborg.

Enligt Vägverket dör varje år ungefär 150 personer i bilolyckor som beror på sjukdom hos bilföraren. Enligt Gunilla Gill är det inte ovanligt att strokepatienter fått funktionsnedsättningar som gör dem olämpliga som bilförare:

– Man har fått små hjärnskador som gör att man kanske inte är uppmärksam, kanske inte är reaktionssnabb, kanske inte kan hålla två bolar i luften samtidigt.

Men trots att detta så visar den undersökning Gunilla Gill gjort att bara 6 av 21 patienter fick sin lämplighet som chaufför prövad. Gunilla Gill har läst journaler om patienter från norra Skaraborg och det är bara i 25 procent av fallen som läkarna har antecknat att körkortsfrågan prövats. Det vill Gunilla Gill ändra på:

– Att köra bil är en av de mest komplexa saker man kan göra, där man måste ha koll på många saker samtidigt.  

Det är upp till den behandlade läkaren att avgöra om en patient klarar av att köra bil efter en stroke. Om personen inte bedöms lämplig kan länsstyrelsen dra in körkortet. Gunilla Gill menar att betydligt fler måste utredas, men tycker att frågan är alldeles för svår och komplex för att en enda läkare ska kunna avgöra saken. Därför har hon en annan lösning:

- Jag skulle önska att det fanns ett kunnigt team som tillsammans med läkaren skulle kunna utföra tester för att se om patienten är bra på att köra bil eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista