Läkare: känsligt ta upp körförbud

Tre av fyra strokepatienter får behålla sitt körkort utan att någon lämplighetsprövning görs.
Men Björn Cederin, överläkare på strokeenheten på Kärnsjukhuset i Skövde, säger att läkarna vanligtvis gör upp med varje enskild strokepatient om att inte köra bil, även om det inte skrivs in i sjukjournalen.

De allra flesta som drabbats av stroke i Skaraborg får behålla sitt körkort utan någon som helst prövning. Det visar en genomgång av strokepatienternas läkarjournaler, som arbetsterapeuten Gunilla Gill i Mariestad gjort.

Hon tror att läkarna har för ont om tid och att de inte riktigt vågar dra in patienternas körkort.

Men enligt överläkare Björn Cederin tillfrisknar många patienter så pass mycket månaderna efter strokeanfallet att de kan köra bil igen.
Att för tidigt skicka in papper till Länsstyrelsen om att dra in körkortet skulle skapa onödig byråkrati, menar han.

Björn Cederin hänvisar också till en undersökning i Norge som visat att strokepatienter inte är oftare är inblandade i trafikolyckor än andra äldregrupper.

Om en patient på grund av sjukdom inte längre är lämplig som bilförare tar läkaren upp detta med honom eller henne, säger Björn Cederin.
- Oftast är det en muntlig överenskommelse om att patienten inte ska få lov att köra bil fram till nästa återbesök, vilket oftast sker inom tre månader, och då tar man upp frågan på nytt.

Men Björn Cederin håller med om att det är känsligt att ta upp körförbudet med en strokepatient.
- Det är en viktig fråga och delvis alltid lite kontroversiell eftersom körkortet är en sådan viktig handling för många människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista