Landsortsbor kritisk till gratis bussresor

Alla uppskattar inte att stadstrafiken i Lidköping ska bli gratis på fyra linjer på lördagar för att minska på biltrafiken. Boende på landsbygden utanför Lidköping anser att man skulle spara mer på miljön om det var landsortstrafiken som var gratis.

Jerry Ahlstrand som bor i Järpås säger att boende på landsbygden svarar för mycket mer utsläpp än de som bor närmare staden. Han tycker också att det handlar om rättvisa.

- Jag tycker att vi skulle ha samma förmån som de som bor närmare Lidköping, säger han.

Jerry Ahlstrand tar som exempel barnfamiljer som vill åka in till Lidköping på lördagar för att bada.

- Det är en kostnad med bil. Har man då möjlighet att åka in till staden gratis för att bada i tre timmar så är det ju också pengar som vi ska ha nytta av, lika väl som att de som bor nära ska ha nytta utav det, säger han.

- Jag vet inte hur politikerna tänker. Kommunen kan gott kosta på oss gratis resor också, säger Jerry Ahlstrand.

- Jag tycker nog att vi försöker tillgodose alla så gott som vi kan göra. Sedan kan vi nog inte tillgodose alla fullt ut, säger Jonas Sundström som är socialdemokratisk ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Lidköping.

Han förstår att landsortsborna blir besvikna, men säger att det idag inte finns några planer på att utöka gratisresorna.

- Kan vi underlätta vad det gäller tätortstrafiken och att de väljer att åka kollektivtrafik, så underlättar det parkeringsmöjligheterna för de som kommer utifrån in till Lidköping, säger Jonas Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista