Hot mot Räddningsskolan i Skövde

Räddningsskolan i Skövde pekas nu ut som en skola som kan komma att läggas ned.
Hotet finns i en internutredning där det slås fast att framtidens räddningsskolor ska ha utbildning av brandingenjörer och sotare, något som Skövde inte har idag.

Fyra räddningsskolor ska minskas till två, alternativt med en filial på en tredje plats.

I internutredningen slås fast att framtidens två räddningsskolor bland annat ska ha ansvar för utbildning av brandingenjörer och sotare. Det är utbildningar som idag finns i Revinge i Skåne samt Rosersberg utanför Stockholm.

Detta kan tolkas som en fördel för de båda skolorna, och att norrländska Sandö blir kvar som en filial. Kvar med hela nitlotten står då Skövde som i så fall försvinner.

Men det är att tolka utredningen felaktigt, menar Mona-Lena Beckman.
Hon säger att skolan har gott självförtroende. På senare tid har man till exempel nyanställt flera välutbildade personer.

I förlängningen är det helheten som avgör, och Skövde med sitt unika övningsfält har möjlighet till spetsutbildningar som man inte har på andra ställen, menar hon:

– Vi kan öva praktiskt på kemiska utsläpp, till exempel. Där är vi långt framme. Här kan vi öva och öva skarpt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista