Rödingen ska räddas i Vättern

Strängare regler för fisket i Vättern ska rädda det svaga beståndet av röding. I sommar inför Fiskeriverket nya bestämmelser för näten när det gäller fisket i sjön.

- Från första juli får inga nät vara finmaskigare än 60 mm mellan knutarna, om man vill lägga de näten på mer än 30 meters djup. Det säger Per Nyberg på Fiskeriverket.

Redan 2005 infördes regler om totalt fiskeförbud i tre stora områden i Vättern. Nu ser Fiskeriverket inget annat råd än att införa ytterligare restriktioner för att rädda återväxten av röding.

Förutom att nät med alltför små maskor inte tillåts på det djup där rödingen helst uppehåller sig, måste de exemplar som tas upp ur sjön vara större.

- De här 60 mm näten fångar Rödingen när den är 50 cm lång, vilket är det nya minimåttet som införs på fisken.

Tidigare var det yrkesfisket som beskylldes för att ställa till det för rödingen, men nu tror verket att hälften av all upptagen röding fångats av fritidsfiskare.

- Det stora flertalet av både yrkesfiskare och fritidsfiskare har accepterat de nya reglerna. Om inte de nya reglerna eftersträvas så måste vi stoppa allt fiske under en tid i sjön, tills att fiskebeståndet har återhämtat sig igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista