Vårdanställd sparkad i skrevet Nu får Tibro kommun bakläxa

En anställd inom äldreomsorgen i Tibro kommun blev för några månader sen överfallen och svårt sparkad av en patient på ett äldreboende. Nu får kommunen bakläxa av Arbetsmiljöverket på flera punkter.

En manlig anställd blev i oktober månad överfallen av en vårdtagare på ett äldreboende. Den anställde blev hårt sparkad i skrevet. Arbetsmiljöverket menar att överfallet innehöll ett kraftigt våld som kunde ha inneburit framtida men för den anställde.

Arbetsmiljöverkets inspektion visade att Tibro kommuns rutiner för rapportering av allvarliga tillbud inte fungerar fullt ut, och vården av dementa utåtagerande patienter nämns särskilt som en riskfylld verksamhet.

Kommunen måste bland annat skaffa bättre säkerhetsrutiner. Till exempel har bärbara larm inte alltid använts av personalen, trots att det funnits instruktioner om att de ska användas i vissa lägen. Dessutom måste utbildningsnivån höjas, så att alla som jobbar inom demensvården har tillräckliga kunskaper.

Det är oklart hur många av berörd personal som har gått extra utbildningar i demensvård. Alla vårdanställda som riskerar hot ska ha en dokumenterad utbildning och instruktioner som gör att de kan utföra arbetet säkert och tryggt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista