Skolbibliotek i Mariestad får underbetyg

Kvaliteten på skolbiblioteken i Mariestads kommun är dålig. Det visar en ny kartläggning. De 16 skolbibliotek som finns i Mariestad får dela på 45 000 kronor för inköp av böcker och annat material.
Pengarna räcker inte för att underhålla biblioteken på ett bra sätt eller för att miljön ska vara bra för dem som vill använda biblioteken. Det menar Ragnhild Brandstedt från stadsbiblioteket i Mariestad.

- Jag har länge varit frustrerad och arg över det här. Plötsligt slog det mig att man vet helt enkelt inte hur det ser ut på biblioteken. Jag hoppas att när politikerna nu får veta hur det är att de då inser vikten med att satsa på biblioteken igen. Det säger Ragnhild Brandstedt, barn- och ungdomsbibliotikarie i Mariestad.

Enligt Ragnhild Brandstedts kartläggning så har elva av de 16 skolorna i Mariestads kommun ingen särskild lokal för sitt bibliotek och på många skolor finns ingen personal avsatt för att bemanna biblioteket. Dessutom har anslagen till skolbiblioteken minskat med 70 procent de senaste sju åren. Nu har de 16 skolbibliotek som finns 45 000 kronor att dela på varje år för inköp av böcker och annat material.

- Många gånger försöker man köpa böcker på rea för att få fler böcker till biblioteken. Det är väl inte alltid bra, för eleverna behöver nya och fräscha böcker för att hänga med i den nya tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista