Hästägare vill ha ersättning efter tjurskador

Vem ska betala för de skador och extra utgifter som Mikael Hermann fick efter att tjurar kom in på hans mark i torsdags när en djurtransport välte vid Hasslösa mellan Skara och Lidköping. Nu har han kommit kläm, eftersom hans försäkringsbolag inte vill betala ut pengar.

- Tjurarna gick igenom precis alla hagar och togs sig även in till hästarna i stallet. Hästarna blev livrädda och sprang också runt bland hagarna. Nu har vi fått ställa in tävlingar med hästarna, eftersom de blev överansträngda. Det säger Mikael Hermann.

Det blev kalabalik på gården och Mikael och hans sambo fick stanna hemma i två dagar för att reparera stängsel. Nu vill de ha ersättning för material och förlorad arbetsinkomst, men här stöter de på problem.

Djurtransportörens försäkring täcker transporten av djuren och inte det som händer på vägen. Det var en polisman som släppte ut tjurarna från vägen genom vilstängslet så att de till slut hamnade på Mikaels gård och då anser försäkringsbolaget att polisen har en del i ansvaret för skadegörelsen. Nu har Mikael Hermann kommit i kläm mellan polisens och transportörens försäkringsbolag med sina krav på ersättning.

- Vi vill ha ersättning för de skador som uppstått och förlorade arbetsinkomst. För det är inte vårt fel att djuren kom in på vår gård. Det är ju tredjepart som använt våra marker och då borde vi får ersättning för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista