Skövdejobb gynnas av lastbilsaffär

Volvo vill köpa den japanska lastbilstillverkaren Nissan Diesel. Affären får övervägande positiva reaktioner från fackligt håll. Lars Ask, som är ordförande för Industrifacket på Volvo Powertrain, tror att affären gynnar jobben i Skövde.

- Jag ser fler fördelar än farhågor. Den största fördelen är att Volvo stärker sin konkurrenskraft och det brukar vara gynnsamt för de anställda, säger Lars Ask, ordförande för Industrifacket på Volvo Powertrain i Skövde.

Volvo har sedan tidigare ett ägande i Nissan. Nu handlar det om att svenska bolaget köper det japanska för totalt 13 miljarder kronor. Volvo blir större och starkare. Men Lars Ask medger ändå att det finns en liten oro.

- Den största farhågan är väl som alltid hotet från Kina att Volvo lägger mer produktion där och exporterar därifrån. Men den risken finns alltid oavsett köp av Nissan eller inte, säger han.

Riksdagsledamoten Lars Elindersson (m) från Falköping hoppas att det ska leda till både investeringar och nya jobb i Sverige och Skövde om Volvo köper Nissan Diesel.

Han konstaterar samtidigt att satsningen ökar behovet av att E20 byggs ut till motorväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista