Fixarbrandis byter din lampa

Nu finns Fixarbrandis i Lidköping. Sedan två veckor tillbaks hjälper en brandman äldre personer med mindre reparationer i hemmen.

En av dem som redan använt sig av Fixarbrandis är Britt Rudolfsson i centrala Lidköping.

- Jag ringde och han kom på en en halvtimma och fixade problemet, säger hon.

Ett blinkande lysrör i badrummet, en trasig taklampa i hallen eller några blomkrukor i ett skåp alldeles för högt upp. Fixarbrandis rycker ut och hjälper till så att åldringarna inte behöver klättra på stolar och trappstegar.

- Det vågar jag inte göra själv. Det har jag inte gjort på många år, säger Britt Rudolfsson.

Fixarbrandis heter Dan Berling och tar emot telefonsamtal mellan åtta och tre på dagarna och kan vara på plats nån halvtimma senare för att sätta upp gardinstänger, montera brandvarnare och spika upp tavlor. 

Lidköpings kommun har avsatt 150 000 kronor till fixarservicen under en provperiod på ett år. Och Fixarbrandis har redan märkt att han gjort nytta.

- När jag bytte en kökslampa upptäckte jag att att bordet var löst. Då kunde jag skruva åt benen för att förebygga en fallolycka, säger Dan Berling.

- De reaktioner jag fått har varit positiva. Jag hoppas att min tjänst ska bli mer känd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista