Stanken i Stenstorp kan minska i vinter

De boende i Stenstorp fick igår ett halvt löfte om att luktproblemen ska minska från kadaveranläggningen Konvex. Det är försöken i Karlskoga i Värmland, där kadaver används som bränsle i ett fjärrvärmeverk, som förhoppningsvis ska göra att lukten från anläggningen i Stenstorp minskar. Men några garantier kan Konvex inte lämna.
Som det är idag behandlas de kadaver som kommer till Stenstorp i tre steg: först mals de ner, sedan kokas den malda gröten under tryck för att till sist torkas till köttmjöl. När kadavren istället ska eldas i fjärrvärmeverk hoppar man över de två sista stegen. Det enda som skulle ske med de döda djuren i Stenstorp skulle i så fall vara att de mals ner. Sedan skulle den malda gröten transporteras till Karlskoga och användas som bränsle där. Och det skulle enligt Konvex VD Leo Virta minska lukten: - Vi vet att 80 procent av luktproblemet kommer från kokningsprocessen, så om vi inte kokar borde det ju rimligtvis lukta mindre. Försöken i fjärrvärmeverket i Karlskoga vill Konvex göra under sju månder i vinter, men den nya metoden ändrar inte på det faktum att transporterna av kadaver fortfarande kommer att gå igenom centrala Stenstorp, och enligt stenstorpsborna luktar transporterna också illa. Så företagets halva löfte om förbättringar övertygade inte stenstorpsbon Gösta Johansson: - Nej, de har lovat att problemen ska försvinna så många gånger. Jag litar inte på dem längre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".