Framtidstro ger spannmålsboom i Kvänum

Ökad framtidstro bland de svenska och europeiska jordbrukarna ger goda tider för verkstadsföretaget Tornum i Kvänum på Varaslätten, som ökat sin försäljning med 50 procent de senaste två åren.
Nu vill företaget nyanställa ännu fler konstruktörer på grund av byggruschen på spannmålsgårdarna.

Spannmålsodlarna investerar rekordmycket just nu i utrustning som silor, transportörer och torkar.
 I Sverige beror det bland annat på att lantbrukarna lagrar mer spannmål hemma på gården eftersom Lantmännen stänger nästan 80 spannmålsmottagningar runt om i landet.
Hemmalagring gör det också möjligt att bättre utnyttja och sälja vid de tillfällen när spannmålspriserna stiger. 

– Vi har sett pessimism förändras till stor optimism. Det beror framförallt på att spannmålspriserna och den expansion som kan bli på oljeväxter, säger Per Larsson som är vd för Tornum.  

Exporten till de nya EU-länderna i Östeuropa som får stora investeringsbidrag från EU ökar också kraftigt:

– Vi ser också med tillförsikt på exportmarkanden. Vi tror att de nya länderna kommer att få markanden att växa under åtminstone tio till 15 år.

Enligt Per Larsson är anledningen till varför de kan konkurrera med lågprisländerna, att Torums tillverkning är automatiserad. Paketen är platta, vilket leder till lägre leveranskostnader, och köparen kan själv sätta ihop sin anläggning.
Den kraftiga försäljningsökningen gör dock att det är mycket svårt för Tornum att få tag i de konstruktörer som behövs för att klara uppgången. En av de senast rekryterade är Rickard Johansson från Kvänum:

– Det är oerhört kul att få vara med om tillväxten på det här sättet. Här är bra tryck, säger ler han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista