Tvångshämtades från sjukhus - Psyksjuk kvinna avvisas

En kvinna tvångshämtades under torsdagsförmiddagen på psykiatrikliniken i Falköping för att avvisas till Kosovo. Detta trots att hon är i dåligt psykiskt skick. Inom Röda Korset i Skaraborg är upprördheten stor.

- Man bryter en pågående sjukvårdsinsats som vi vet att hon inte kan få i Kosovo. Jag är besviken och har ingen förståelse för det här, säger Carl-Gustav Lundström på Röda Korset.

Kvinnan har tidigare varit inlagd på psykiatrin i två och en halv månad. I går skrevs hon in igen.

Hämtades för avvisning
Idag hämtades hon av migrationsverket, utskriven av läkare och fullproppad med lugnande mediciner för att vara i resdugligt skick.

Kvinnan var mycket medtagen och knappt medveten om vad som hände när hon tillsammans med sin man transporterades iväg från Stenstorp för att avvisas från Sverige i morron.

Kvinnans psykiska skick och mannens svåra diabetessjukdom är skäl som gör att paret borde få stanna, tycker Röda Korset.

Carl-Gustaf Lundström tycker att både sjukvård och myndigheter blundar för uppenbara fakta, och han säger att Röda Korset ska följa upp vad som händer de två när de väl avvisats från Sverige.

- Vi vill veta vad som händer när man avvisar folk på det här sättet. Det är inte mänskligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista