Vara försvarar tuffa tag mot missbrukare: "De ska inte ha någon gräddfil"

Vara kommuns missbrukarvård får allvarlig kritik av länsstyrelsen.
Missbrukarna inom öppenvården tvingas till drogtester och får veta att de som inte är nyktra får sitt försörjningsstöd indraget.
Kritiken är omfattande, men kommunen försvarar sina stränga regler:
– Man måste få ställa krav på missburkare. De ska inte ha någon gräddfil, säger socialnämndens ordförande Thore Svensson (m).

Länsstyrelsens kritik är 16 sidor lång. Det handlar bland annat om att missbrukarna tvingas att göra alkotest med en alkomätare, något som länsstyrelsen menar är förbjudet.

- Det kan kanske vara i vissa avseenden, medger Thore Svensson och tillägger sedan att han tycker att kommunens missbrukarvård fungerar bra, och att de inte är för stränga.

I Vara kommun tillämpas 48-timmarsregeln. Den innebär att kommunen inom två dygn ska erbjuda hjälpsökande en meningsfull sysselsättning. De som nobbar det erbjudandet mister socialbidraget, eller försörjningsstödet som det numera heter. För missbrukare i öppenvård har Varas regel tolkats som att de har närvaroplikt och att det ska vara nyktra och drogfria. Det strider mot socialtjänstlagen anser länsstyrelsen, men Thore Svensson håller inte med:

– Vi ställer krav på andra grupper, så det måste vi få göra även på missbrukare, säger ordföranden som tycker att det i vissa fall daltas för mycket med missbrukare.

Länsstyrelsen konstaterar att Varas regeltolkning aldrig prövats juridiskt. Det tycker Thore Svensson är intressant:  

– Jag tycker att vi måste få bättre klarhet i detta. Jag skulle gärna vilja att det prövas i högre instans, säger Thore Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista