V75-vinnare var dopad

Travhästen Affe Fager, som tränas av Axevallatränaren Åke Svanstedt, har tävlat i V75 med otillåtna medel i kroppen. Det bekräftade Svenska Travsportens Centralförbund (STC) sent på fredagskvällen.

Affe Fager vann V75-mästaren på Åby den 20 januari, men dopningtestet som togs efteråt visade att hästen hade låga doser av det smärtstillande preparat Lidokain i kroppen och nu blir han av med segern. Och hästens ägare måste lämna ifrån sin prissumman på 200 000 kronor.

Nu följer en utredning och ansvarsprövning. Om Åke Svanstedt visar sig vara skyldig, så döms han förmodligen till höga böter, säger STC:s säkerhetschef Lennart Granbeck, som poängterar att utredningen inte är klar ännu.

- Vi vet ju inte hur medlet kom i hästen.

Enligt Lennart Granbeck säger Åke Svanstedt att han inte behandlat hästen med något preparat som innehåller Lidokain.

Affe Fager är favorit i V75:s första avdelning på Åby på lördagen, och eftersom hästen testats negativt två gånger sedan det positiva provet i januari får han tävla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista