Delade meningar om matprojekt

Falköping kan bli Sveriges första Citta Slow-kommun.
Citta Slow är ett internationellt varumärke för små kommuner som bland annat vill prioritera närproducerad mat. I konceptet ingår också uppfattningen att mat och måltider ska vara en långsam njutning.
Men alla uppskattar inte initiativet.

Conny Svensson, som är informationsansvarig på Falköpings kommun, tar en saluhall med lokal mat och restauranger som serverar typisk falbygdsmat som exempel på vad kommun kan vinna på konceptet.

Slow Food-röreslen bildades i Italien som en reaktion på snabbmat och likriktning inom matkulturen. Med tiden har rörelsen vuxit till en ideologi, med betoning på kulinarisk mångfald, lokalt producerad mat och miljötänkande.

För små kommuner som vill bejaka de här värdena finns möjligheten att bli Citta Slow, och det har Falköping utrett och fattat beslut om att ansöka att få bli. Hittills har det kostat 800 000 kronor.

Men på insändarplats i lokaltidningen har många ifrågasatt satsningen och ute på stan är det lätt att hitta kritiker till Citta Slow. Så här säger några Falköpingsbor:

- Kan gärna satsa på närproducerar med utan Italien.

- Jag tror att det är svårt att saluföra just bara mat från detta området.

- Under utredningen verkar det som det kostar mycket pengar. Det verkar fel.

Conny Svensson menar att de satsade pengarna är en investering som stärker Falköpings attraktionskraft.

- Vi ser en trend över hela världen att de här frågorna om livskvalité är viktigt. Därför tror jag att detta är ett framgångskoncept, säger Conny Svensson.

Den 24 mars kommer Sveriges första Slow Food-konferens att hållas i Falköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista