Grannar och Försvarsmakten säger nej till kraftverkspark

En av landets största vindkraftparker kan komma att byggas på Lunnekullen mellan Tibro och Karlsborgs kommuner. Fagersannabornas kritik och oro bara växer.’
Försvarsmakten säger nej till parken i sitt yttrande.

- Lunnkullen kommer förvandlas från ett naturområde till ett industriområde, säger Anders Gustavsson Fagesannabo och med i gruppen Ett vindkraftsfritt Fagersanna.

Företagskartor visar att Fagersanna bäddas in i en ljudmatta på minst 35,40 decibel och stora delar med ännu starkare nivåer.

- Mer än så har vi inte fått veta, men det är ju oroande.

Vill sätta press på företaget
Nu vill gruppen Ett vindkraftsfritt Fagersanna få med sej resten av samhället och sätta press på företaget.

Om två veckor ska de boendes synpunkter på byggplanerna vara inlämnade till företaget.

- Med så knapphändig information är det inte ingen lätt uppgift, säger Louise Samuelsson i protestgruppen.

Försvarsmakten säger nej till vindkraftverken
Försvarsmakten avråder i sitt yttrande från planerna på att bygga landets största vindkraftpark på Lunnekullen vid Fagersanna strax utanför Tibro.

De 50-talet höga vindkraftverk skulle utgöra ett stort hinder för militärens verksamhet i Karlsborg.

- Det ligger tio km från banändan och många av de här kraftverken sticker upp för högt vilket påverkar in- och utflygningar från flygfältet.

Parkplanerna:

Ett privat företag vill bygga 54 stycken, drygt 100 meter höga vindkraftverk strax ovanför samhället Fagersanna. Kartor från företaget Lunnekullens Vindkraft visar att  Fagersanna bäddas in i en ljudmatta på minst 35,40 decibel och stora delar med ännu starkare nivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista