Masen ska hitta svartjobben

Fusk och svartjobb på frisörsalonger och restauranger ska stoppas. Just nu kartlägger Skatteverket den här typen av arbetsplatser, och omkring 250 företagare inom i Skaraborg har redan kontrollerats.

- Det är uppenbart att det fuskas. Ibland redovisas inte en enda anställd trots att man ändå bedriver en restaurang, säger Conny Svensson vid Skatteverket Västra Regionen.

Skatteverket vill se att företagen har en ordentlig förteckning över sin arbetskraft. Dessutom vill man veta om de anställda arbetar svart.

Tuffare tag
Vid de första 250 företagsbesöken har skatteverket påpekat fel och brister, men ännu har inget företag fått något föreläggande.

- Men vi blir tuffare nästa gång, om inget hänt.

Granskningen:

Under året ska skatteverket ha kontrollerat minst 80 procent av alla företag inom frisör och restaurang och syftet är att företagen ska öka sin andel redovisad arbetskraft och betala skatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista