Exotiska djur eftertraktade

Alla Sveriges lamadjur, kameler, alpackor och andra exotiska djur ska nu kartläggas. Kommunerna har fått i uppgift att rapportera in till Jordbruksverket hur många av de här djuren som finns inom kommunen.

I Lerdala har Ulla Boström fött upp alpackor i drygt tio år och hon tycker det är bra att djuren registreras.

- De är mycket efterfrågade på marknaden och det är väldigt lätt att smuggla in djur, så det är bra att det kollas upp om man har importlicens eller inte.

Det är svenska djurhälsovården som vill ta reda på om det finns risk att alpackor, lamadjur och liknande djur kan smitta kor och andra traditionella djur inom köttproduktion med sjukdomar.

Alpackan håller på att bli ett populärt djur att importera och föda upp i Sverige och det kan uppfödaren Ulla Boström intyga.

- Vi har inte ett enda djur att sälja just nu. Intresset är mycket stort hos äldre lantbrukare som sällskapsdjur och så är de naturvårdare, eftersom de äter skott och betar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista