Kommunen köper ut museichefen - Hon får 1,2 miljoner

Konstmuseichefen i Skövde Lena Holmstrand Krüger köps ut av Skövde kommun för 1,2 miljoner.
Kommunen anser att hon har en auktoritär ledarstil och odemokratisk.

Avtalet skrevs under på måndagskvällen och motsvarar 24 månaderslöner och innebär att Lena Holmstrand Krüger slutar sin anställning med omedelbar verkan.

Skälet till att Lena Holmstrand Krüger nu får sluta är att kommunen anser att hon har en auktoritär ledarstil och en ovana att ge nedsättande kommentarer till dem hon arbetar med.

- Att göra sådant i offentlig miljö är inte acceptabelt. Hon har även ett sätt som gör att hon inte vill följa de principer och strategier som kommun har.

Kommunen lutar sig mot två arbetsmiljöbeskrivningar, från 2004 och 2006, där intervjuer gjorts med de anställda på konstmuseet och med Lena Holmstrand Krüger själv.

I de ska det framkomma att museichefen är auktoritär och odemokratisk. Vilket skapade en dålig arbetsmiljö på konstmuseet.

Lena Holmstrand Krüger vill inte ställa upp på intervju i nuläget, men hon ger en annan bild. Enligt henne handlar det om en infekterad personkonflikt mellan henne och Skövdes kulturchef Gunilla Ceder.

- Det är helt fel. Jag vill starkt dementera det. Det är hennes uppfattning, inte min, säger Gunilla Ceder.

Pengarna till konstmuseichefen kommer att tas av kulturbudgeten på ett eller annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista