Internetbedragare från Skövde anhållen

En man från Skövdetrakten sitter anhållen misstänkt för omfattande bedrägerier över Internet. Mer än 40 personer runt om i landet har lurats att betala pengar för varor som sedan aldrig dykt upp.
På det här sättet misstänks mannen ha kommit över minst 80 000 kronor.

Enligt polisen tog mannen kontakt med folk som satt annonser på webbsidan blocket.se.

– Han har svarat på annonserna, tagit kontakt via mail, kommit överens om ett pris men när pengarna sedan satts in på hans konto så har han aldrig levererat några varor, säger Christer Jönsson är utredare vid polisen i Skövde.

I nuläget har polisen 41 anmälningar mot mannen. Han har med andra ord varit skicklig på att övertyga kunderna om sin ärlighet, men är ingen särskilt smart bedragare. Mannen använde sitt eget personkonto vid bedrägerierna och därför var det ganska enkelt för polisen att gå till botten med brotten.

Polisen anser den här formen av bedrägerier ökar. Mörkertalet bedöms vara stort eftersom många drabbade skäms över att behöva berätta att man blivit blåsta på det här sättet och därför låter bli att anmäla:

– När jag pratat med målsäganden har jag märkt att många av dem inte har anmält eftersom de tycker att det är lite skämmigt. Så det förekommer nog en hel del, säger Christer Jönsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista