Två rydsläkare jobbar för sex

Det är akut brist på läkare på flera vårdcentraler i Skaraborg. I Falköping är mindre än hälften av läkartjänsterna besatta, och i Södra Ryd i Skövde sköter två läkare ett jobb som egentligen kräver sex tjänster.

Vårdcentralen i Södra Ryd försökte i höstas med ett nytt grepp för att värva läkare till de tomma platserna.

Vårdcentralen lockade med ackordslön, så att läkarna som sökte dit skulle kunna höja sin lön för varje patient de tog emot.

Försöket misslyckades. Ackordsmodellen lockade inte en enda sökande.

- Några stafettläkare går inte heller att få tag i till vårdcentralen i Södra Ryd, säger chefen Helena Wennås, eftersom det är stor brist på allmänläkare över hela landet.

Följden är att två läkare i Södra Ryd sköter ett arbete som egentligen kräver sex läkartjänster.

Problemen finns på flera håll.
På de fyra vårdcentralerna i Falköpings kommun är hälften, eller mindre än hälften, av tjänsterna besatta. Detsamma gäller vårdcentralerna i Tidaholm och Götene.

Tomma tjänster finns också på vårdcentralerna i Mariestad, och dessutom i Vara, i Tibro, och på Guldvingen i Lidköping. Men där är åtminstone mer än hälften av läkartjänsterna besatta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista