Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kennel utanför Falköping belagd med åtgärdskrav

Publicerat fredag 20 september 2002 kl 14.47
Kan två personer sköta 125 hundar? Den frågan har aktualiserats i Falköpings kommun sedan en kennel i kommunen flera gånger anmälts för missförhållanden. Nu har kenneln belagts med krav på åtgärder men frågan om antalet hundar kvarstår.
Djurskyddsinspektörerna i Falköpings kommun kom till kenneln på en föranmäld inspektion. Med sig hade de en filmkamera som de dokumenterade delar av kenneln med. Djurskyddsinspektörerna fann att det finns ungefär 125 hundar på kenneln. Där förekommer ingen vanvård och flera av byggnaderna som hundarna vistas i är också, enligt det protokoll som inspektörerna skrivit, fullt godtagbart skötta. Några av byggnaderna får dock anmärkningar, bland annat några husvagnar och en militär vagn som anses vara kraftigt nedsmutsade, och har skräp och lösa föremål på golven. Svenska kennelklubben och kommunen har fått många anmälningar gällande kenneln. En anmälan gällde en pojke som blivit biten av en hund där. Hunden ingår i en grupp på ett 20-tal djur som blidat en flock. Flera personer har blivit skrämda av flocken och därför har inspektörerna krävt att flocken ska hållas på sådant sätt att besökare ska komma i direkt kontakt med varandra. Ägaren har hittills vägrat uppfylla det kravet. När kennelägaren nu ska ansöka om ett nytt tillstånd för att bedriva kennel så måste han först se till att förbättra rengöringen i hundhusen och husvagnarna så att de städas varje dag. Värmefläktar och annan elutrustning måste säkras på ett sätt så att hundarna inte kan komma ät eller bita i det, och ytorna måste anpassas till antalet hundar så at alla hundar kan ligga naturligt utan att trängas. De här kraven har ägaren gått med på. Men den största frågan angående kenneln återstår att lösa och det är frågan om hur många hundar det bör finnas på kenneln. Kan två personer sköta 125 hundar? Regelverket ger inga svar, så det blir upp till politikerna i Falköping att besvara frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".