Sörman förhördes först om dataintrånget

När rättegången om dataintrånget på socialdemokraternas nätverk inleddes under tisdagen var Skaraborgs SSU-ombudsman Niklas Sörman först att förhöras.

I förhöret framkom bland annat att det tog lång tid innan Sörman berättade som det var. Därför ljög han när partiet självt började utreda händelsen och i de första polisförhören förnekade han all inblandning i härvan.

- Hade det varit så att polisen hade ställt den första frågan om vad som hade hänt, då hade jag inte ljugit. Nu var det i stället journalister som ställde de första frågorna, säger Niklas Sörman ombudsman för SSU Skaraborg vid rättegången idag.

Själv menar Sörman att han inte insåg att socialdemokratiska ombudsmannen Stig-Olof Fribergs inloggningsuppgifter kunde fungera på socialdemokraternas nätverk.

Han kunde inte tro att forne kamraten och folkpartipolitikern Nicklas Lagerlöf på något sätt skulle använda sig av lösenordet. För alltihop var sagt i en skämtsam jargong där Lagerlöf först berättade för Sörman om en folkpartipolitikers lösenord.

- I det här samtalet så återberättade jag hur jag hjälpte Friberg med en e-postadress och då sa han att sätt ”sigge” som lösenord, säger Niklas Sörman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista