Sänkt EU-stöd för naziststämplade Reiger

Den naziststämplade tyske advokaten Jürgen Rieger anklagas för att finansiera nynazistisk verksamhet med EU-pengar. Nu sänks EU-stödet med 300 000 kronor eftersom Rieger inte följt reglerna.

Jürgen Rieger dömdes tidigare i vintras av hovrätten för djurplågeri, och man kan säga att Riegers problem med EU-stödet börjar här.

För allt sedan djurplågeriet uppdagades i början av 2000-talet har Rieger haft djurförbud.

För att få ut gårdsstöd krävs att man har betande djur och  betesmark

Rieger kan alltså inte själv ha djur på grund av djurförbudet, men han har inte heller lånat eller hyrt in någon annans djur för detta ändamål.

Det betyder att reglerna för gårdsstöd inte följts och därför sänks nu stödet till honom.

Jurgen Rieger blir trots sänkningen inte lottlös. Han har sökt och fått belviljat en del andra stöd enligt andra EU-stödsformer, bland annat för ekologiskt lantbruk.

Jürgen Rieger:

Jürgen Rieger förknippas med tysk högerextremism och är en känd profil i Tyskland i de sammanhangen. Gården i Sveneby anses vara en inkomstkälla för högerextrem verksamhet, bara i fjol drog han in en och en halv miljon kronor i olika typer av EU-stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista