Vård i livets slutskede försämras i Falköping

Den palliativa enheten vid sjukhuset i Falköping ska försvinna.

På enheten vårdas döende personer i livets slutskede, men nu har sjukhusledningen beslutat att de patienterna istället ska vårdas på sjukhusets andra avdelningar.

Det här är ett dåligt beslut, menar Jessika Karlsson som är sjuksköterska på den palliativa enheten i Falköping.

Avdelningen ska, som det heter, fasas ut under året och slås ihop med strokeavdelningen.

Det kommer inte dras in några platser på sjukhuset, men de som behöver vård i livets slutskede ska istället vårdas till exempel på en stroke- eller medicinavdelning. Och där kan man inte erbjuda vad personalen på den palliativa adelniongen kan ge.

- Den lilla extra omvårdnad både mot patienten och gentemot anhöriga är svårt för en vanlig avdelning att erbjuda, menar undersköterskan Ann-Christin Karlberg.

Tanken är nu att döende patienter ska vårdas i hemmet eller på ett kommunalt boende fram tills dess att de blir så vårdkrävande att de måste vara på sjukhus och då på en vanlig avdelning. Det här kommer innebära mer slussande fram och tillbaka för patienterna.

- Lidandet riskerar att bli större, menar sjuksköterskan Jessika Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista