Skaraborgs sjukhus är kommunernas vårdhotell

I Falköping blir prislappen för platsbristen inom äldrevården allt högre.
I år har kommunen redan betalat för fler vårddygn än under hela förra året.
Kommunen är dock inte ensam om att använda Skaraborgs sjukhus som lösning.

Egentligen är de patienterna färdigbehandlade och ska skrivas ut för fortsatt vård och rehabilitering inom äldrevården. Men det sker inte. Platsbrist gör att de gamla tvingas stanna kvar på sjukhuset.  

Det är dock dyrt för kommunerna att använda Skaraborgs sjukhus som vårdhotell. 3000 kronor dygnet kostar det per person.
Falköpings kommun har bara i år betalat 625 000 för de gamlas boende på sjukhus.

– Hur många personer det handlar om varierar från dag till dag. Idag är det 34 stycken som står i kö till en plats på ett äldreboende. I morgon kan det vara under 30 medan det kan vara över 40 i övermorgon, säger Carl-Erik Skårman (m), ordförande i socialnämnden.  

Behovet av platser går alltså i vågor men kommunerna är också olika duktiga på att vaska fram vårdplatser för äldre nyutskrivna patienter. I Skaraborg är det Skövde, Lidköping och Falköping är de kommuner som mest frekvent utnyttjar Skaraborgs sjukhus som vårdhotell.

I Falköping är det ett växande problem - förra året betalade kommunen för 248 dagar, i år är man redan uppe i 210 dagar på bara ett kvartal. Men enligt Carl-Erik Skårman finns det en enkel förklaring till detta:

– Det nya äldreboendet med 56 platser har blivit ett år förskjutet. Man kunde inte hitta den rätta lösningen.  

Därför gör Falköping helt om och återöppnar ett äldreboende i Stenstorp för att snabbt få fram nya korttidsplatser:

– Det kommer att lätta på trycket. Vi ser ju faktiskt ljuset i tunneln här. När det nya boendet är färdigt om ett år så har vi betat av kön och även klarat av korttidsplatserna, säger Carl-Erik Skårman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista