"Den palliativa vården blir inte sämre" anser sjukhusdirektör

Sjukhusdirektören för Skaraborgs sjukhus vill tona ner betydelsen av förändringarna i den palliativa vården i Falköping.
Vården för personer i livets slutskede kommer inte bli sämre i Falköping, enligt sjukhusdirektören Birgitta Molin-Mellander.

Avdelningen i Falköping kommer byta namn och slås ihop med en annan avdelningen. Den har inte längre en speciell chef och ska också vårda patienter som inte är i livets slutskede. Men Birgitta Molin-Mellander menar är det fel att säga att avdelningen försvinner:

- Den kommer inte vara en renodlad palliativ vårdenhet.

Man har redan tidigare vårdat patienter som inte är är döende på avdelningen, men nu ska det enligt Birgitta Molin-Mellander vårdas fler övriga patienter. Men det här kommer inte leda till platsbrist för palliativa patienter, utan de kan antagligen i fortsättningen garanteras en plats.

- I fall det är en Falköpingbo som behöver en plats så tror jag att vi kan garantera det, säger Birgitta Molin-Mellander.

Bertil Jonsson, vice ordförande i sjukhusnämnden för västra Skaraborg, anser att förändringarna inte diskuteras med politkerna innan de genomförs. Men Birgitta Molin-Mellander anser inte att beslut fattas över politikernas huvuden:

- Hur vi använder vårdplatser på sjukhus är inte reglerat av våra beställarpolitiker. Det är möjligtvis en fråga för vår sjukhusstyrelse, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista