Platsbrist på korttidsboende äventyrar vårdgarantin

Bristen på vårdplatser för äldre i kommunerna gör att många gamla blir kvar på sjukhus trots att de är färdigbehandlade.
Problemet är så stort att Skaraborgs sjukhus tvingas ställa in planerade operationer - vilket i sin tur gör att man inte alltid klarar vårdgarantin för patienter som köat länge för en operation.

Många kommuner i Skaraborg har stora problem att få fram korttidsplatser i den egna kommunen åt sina äldre patienter när de vårdats på sjukhus. Det betyder att de blir kvar på sjukhuset. Vilket dels blir en tung kostnad för kommunerna, men också ett stort problem för andra patientgrupper som kanske väntar på en planerad operation av en höft eller ett knä. De trängs undan på grund av överbeläggningar.

- För planerad kirurgin, och då speciellt ortopedin, betyder det då att de kvarliggande patienterna kan hindra de planerade patienterna, säger Stefan Håkansson som är områdeschef inom medicin på Skaraborgs sjukhus.

Siffrorna för 2007 antyder att överbeläggningarna kan bli ett ännu större problem än i fjol och då blir det ännu svårare att klara vårdgarantin för de vanligaste operationerna. En lösning kan bli att sjukhuset får utöka antalet vårdplatser.

- Fortsätter det så här fram till sommaren så är det möjligt att vi får ta till sådana alternativ till hösten, säger Stefan Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista