Förslag på skattehöjning i Hjo

Kommunledningen i Hjo vill höja skatten med 56 öre per hundralapp och samtidigt spara minst två miljoner kronor inom både barn- och ungdomsverksamhet och åldrevård. Detta för att få ihop nästa års budget.
En höjning av kommunskatten på 56 öre skulle ge kommunen ett tillskott på sex miljoner kronor. Men den intäkten räcker inte eftersom budgetberedningens uppgift på sammanträdet idag var att hitta finansiering till ytterligare drygt 20 miljoner kronor. Därför måste nu barn- och ungdomsnämnden och omsorgsnämnden i Hjo ta till svångremmen och spara vardera minst två miljoner kronor. Man kommer också att se över den planerade investeringsbudgeten, för att hitta möjliga besparingar. Men inte heller detta räcker. Därför kalkylerar man redan nu med att underbalansera kommunbudgeten med tre miljoner kronor nästa år. Allt detta för at undvika personalnedskärningar i kommunen. Torbjörn Birgersson, som är folkpartistiskt kommunalråd i Hjo, hopppas dessutom på att få omkring tre miljoner kronor av regeringen som kompensation för införandet av maxtaxan inom barnomsorgen. Skattehöjningen på 56 öre är ett förslag som det är meningen att kommunfullmäktige i Hjo ska klubba igenom först i november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".