Ökad förståelse för invandrare efter resa

65 elever per klass, skolgång i skift, militär och gerilla…
De lärare från Fågelviksgymnasiet i Tibro som rest till den oroliga sydöstra delen av Turkiet har många erfarenheter med sig hem.
Nu vill lärarna starta ett samarbete med de turkiska skolorna.

Det var i mars som lärarna åkte till den sydöstra delen av Turkiet.

– De av mina elever som kommer från den regionen frågade: ”Varför ska du åka dit? Det är ju farligt med militär och gerilla där. Åk till kusten istället, där är det fint”.

Men det var just dit som Magnus Thomsson ville.

- Det är ett sätt att inte bara snacka om att det är viktigt med integration. Vi har lärt känna folk. Jag har dagligen sms-kontakt med lärare därnere. Vi har fått ett informellt nätverk. 

Magnus Thomsson och hans kollegor fick se ett skolsystem som skiljer sig ordentligt från det svenska. De besökte en gymnasieskola som såg ut som en vanlig svensk liten skolbyggnad, men där gick 4000 elever. För att få plats gick de i skift, med 2000 elever på förmiddagen och 2000 på eftermiddagen.

– I årskurs ett var de ungefär 45 elever i varje klass, men i de högre klasserna är de i genomsnitt 65 stycken.  Och klassrummen var bra mycket mindre än vad våra är, berättar rektorn Kjell-Åke Berglund.

Kjell-Åke Berglund och Magnus Thomsson menar att resan ger en ökad förståelse för vad elever med svenska som andraspråk kan ha med sig i bagaget.

Skolpersonalens förhoppning är att resan ska leda till ett skolutbyte. Hur det ska gå till och när det kan bli av det vet man inte i nuläget, bara att det skulle vara värdefullt, säger Magnus Thomsson:

–  Tänk att kunna ta hit en lärare därifrån som kan berätta för våra elever. Får man träffa en annan människa så blir det enklare att förstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista