Faran över för mördarbakteri på KSS

På Kärnsjukhuset i Skövde öppnade man idag den vårdavdelning som stängdes för en vecka sedan efter att man upptäckt motståndskraftiga gula stafylokocker, så kallad MRSA-bakterier.
Enligt chefsläkare Anders Hagman finns det inte längre någon risk för smitta på avdelningen.

Att fyra patienter smittats med MRSA upptäcktes vid en rutinkontroll.

Omkring 200 patient som vårdats på avdelningen uppmanades att testa sig och av dem har 150 testats negativ för smitta. Resterande 50 kommer på nytt uppmanas att lämna prover. Men nu finns det enligt Anders Hagman inte längre någon risk för att patienter på avdelningen ska smittas.

- De kvarvarande patienterna har negativa odlingar, säger chefsläkaren.

Tillståndet för de fyra som smittats av de gula, motståndskrafitga stafylokockorna har inte förvärrats särskilts av smittan enligt Anders Hagman, som tillägger att detta är första gången något sådant här händer på KSS.

- Det är första gången vi fått smitta från en patient till andra patienter. Annars hanterar vi dessa patienter i vården och har rutiner för hur vi ska sköta dem.

Anders Hagman säger att man nu ska gå igenom vad som hänt för om möjligt kunna förbättra rutinerna runt MRSA-smittade patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista