Falköpingsborna tillsammans med Sveriges ambassadör.

Falköpingsborna på väg hem från Iran

De båda Falköpingsbor som suttit fängslade i Iran i över ett år är på väg hem. Vid 13.30 i dag landar de på Arlanda.
- Den första tiden ska vi bara vara hemma, få vardagen att fungera. Jari vill vara pappa tror jag, säger Jari Hjortmars sambo Helena Fernhed.

34-årige Jari Hjortmar och  38-årige Stefan Johansson åkte i februari förra året till i Iran för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik. Under en utflykt fotograferade Hjortmar och Johansson delfiner, krabbor och fiskar som de tyckte såg fina ut. Då greps de misstänkta för spioneri och dömdes så småningom till tre års fängelse, ett straff som sedan kortades till två år.
Exakt varför de fanns skyldiga har aldrig framkommit. Vad som ligger bakom benådningen är inte heller känt. Det officiella skälet är dock profeten Alis födelsedag.

Socialdemokraten Urban Ahlin, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, har engagerat sig hårt i Falköpingsbornas fall och har flera gånger rest till Iran för att försöka få dem benådade. Efter många möten bland annat i parlamentet och på utrikesdepartementet, lyckades det, 14 månader efter att Hjortmar och Johansson gripits:

– Nu ska vi äta Janssons frestelse och köttbullar och vila lite innan vi förhoppningsvis flyger i natt, sa Ahlin på måndagskvällen.

På tisdagsmorgonen var Jari Hjortmars sambo Helena Fernhed på väg upp till Arlanda, där Falköpingsbornas plan väntas landa vid 13-tiden.

-Det är nervöst. Det är det här jag har väntat på jättelänge nu.

Hon berättar att det varit mycket känslor till och från.

- Jobbigt, men jag har nog stängt av mycket också.

En gång har hon fått besöka Jari Hjortman i fängelset. Hon hade då med sig deras dotter som hon väntade när Jari Hjortman greps.

- Det var första gången han träffade henne. Det var värt varje minut.

Hon och dottern Alexandra får en stund med Jari innan presskonferensen börjar klockan 14.30. Väl hemma i Falköping hoppas hon att den första tiden kommer att bli lugn:

– Vi vill bara vara hemma. Få en vardag. Han vill nog vara pappa tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".