Inger Hannu delade ut en hjälm till en cyklist

Gratishjälmar till Skövdebor

En undersökning visar att Skövdebor är sämre än riket i stort på att använda cykelhjälm.

Försäkringsbolaget Folksam har i ett år delat ut gratis cykelhjälmar runt om i Västsverige och nu var det Skövdes tur under tisdagen.

- Vi vet att många människor blir skadade helt i onödan, på grund av att de inte använder cykelhjälm. Det säger Anders Josefsson skadeförebyggare på Folksam.

En undersökning gjord 2004 visar att cykelhjälmsanvändandet är sämre i Skövde än i riket i stort. 23 procent av barnen i Skövde använder hjälm jämfört med riksgenomsnittet 36.

Bland vuxna på arbetsplatser i Skövde använder bara 10 procent hjälm, vilket är 8 procent lägre än siffran för övriga riket.

- Det är alldeles för få som har hjälm med tanke på att man vet hur bra det är att ha en på huvudet när det cyklas. Jag hör många ursäkter på varför inte hjälm används, säger Anders Josefsson.

En av dom som fick en sprillans ny hjälm var Elinor Jakobsson.

- Alla bör använda hjälm, egentligen. Jag hade ingen tidigare, men nu fick jag en.

Inger Hannu som är folkhälsoplanerare i Skövde kommun propagerade för att fler ska ställa bilen och i stället cykla till jobbet.

- Jag har själv cyklat väldigt dåligt, eftersom jag tidigare bodde utanför stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista