Falköpingsbor återförenade med familjerna

På tisdagen kom Stefan Johansson och Jari Hjortmar från Falköping tillbaka till Sverige, efter nästan 14 månader i iranskt fängelse. De återförenades med sina familjer på Arlanda på eftermiddagen.


 

Stefan Johansson och Jari Hjortmar dömdes till fängelse i tre år för att ha fotograferat militära anläggningar, men släpptes under måndagen. Under tiden i fängelset tvivlade de ibland på om de skulle komma ut ur fängelset tidigare.

- Det gick upp och ner. Ibland hade man hopp, ibland mindre hopp. Det värsta var när vi gick till domaren och han gav oss tre år, sade Jari Hjortmar på presskonferensen efter ankomsten till Arlanda.

De båda flög hem tillsammans med socialdemokratiske riksdagsledamoten Urban Ahlin, som har fått mycket beröm för sin roll i det hela från de båda falköpingsborna och deras anhöriga.

Falköpings kommunalråd, centerpartisten Ulf Eriksson, skriver i ett pressmeddelande att han vill rikta ett varmt tack till Urban Ahlin, för att han har arbetat så hårt för att få falköpingsborna frigivna.

Nu behöver familjerna lugn och ro

Kommunens POSOM-grupp har varit i kontakt med familjerna, som meddelar att de nu bara vill ha lugn och ro.

- Nu gäller det för familjerna att de lugnt omkring sig och att de får stöd av anhöriga och professionella, säger Barbro Silfverstolpe kurator och ansvarig för psykologisk katastrofledning på KSS i Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista