Utökad helgtjänstgöring för Falköpings omsorgspersonal

Personal som jobbar inom äldre- och handikappomsorgen i Falköping får ändrade scheman framöver.
EU-kravet om 11 timmars vila mellan passen gör att personalen får jobba fler helger.

Tidigare har de anställda inom äldre- och handikappomsorgen i Falköping jobbat var tredje helg. Konsekvensen av 11-timmarsregeln för att det nu blir helgjobb varannan helg eller två helger utav tre.  

Sedan det blev lag på elva timmars vila mellan passen har personalstyrkan förstärkts något i kommunen. Personaltätheten har ökat från 0.45 till 0.52. Men personalstyrkan räcker ändå inte till och några ytterligare förstärkningar har kommunen inte råd med

– Det fanns inga möjligheter att hålla helgtjänstgörningen ograverad. Det var vi inte i närheten av, säger socialchef Lars-Åke Gustafsson.  

Fortfarande finns det en osäkerhetsfaktor; den övergripande budgeten som fullmäktige fastställde i december är nämligen överklagad och länsrätten ska juridiskt avgöra om det är socialdemokraternas budgetförslag som gäller - eller om det är det borgerliga alternativet plus ett socialdemokratiskt tillägg. Men socialchefen tror inte att det kommer ändra frekvensen för helgarbetet:

– Jag vet inte annat än att beslutet gäller. Det togs av nämnden igår, säger Lars-Åke Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista