Högskoleverket: filmvetenskapen håller inte måttet

Utbildningen i filmvetenskap vid Högskolan i Skövde ifrågasätts av Högskoleverket i en kvalitetsgranskning av de humanistiska ämnena på landets högskolor.

Högskoleverket är kritiskt till högskolans rätt att utfärda kandidatexamen i filmvetenskap, eftersom risken finns att kraven på kurserna är för låga.

Slutsatsen i Högskoleverkets granskning är att resurserna över lag är för små på alla högskolor för att kvaliteten på de humanistiska utbildningarna ska kunna upprätthållas.

Ulf Wilhelmsson, som är ansvarig för filmvetenskapen på Högskolan i Skövde säger till Radio Skaraborg att han är både förvånad och överraskad.

- Jag kan inte bedöma om det är orättvist eller inte, men det är en lite märklig tolkning de gjort med utgångspunkt ifrån vad jag vet och vad de vet, säger han.

Han menar att Högskoleverket grundar sin bedömning på åren 2004 och 2005, då utbildningen för filmvetenskap gjordes om.

Förändringen var ett led i att göra alla universitet i Europa jämförbara, men det gjorde också att att många studenter som inte klarat att ta sina poäng under tidigare kurser var tvugna att klara av detta under denna period för att få sin utbildning avslutad.

Det är detta som tolkats som att utbildningen varit för lätt - att för många studenter har utexaminerats under den här perioden, säger Ulf Wilhelmsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista