Skaraborgska bönder vågar satsa igen

Nu vågar de svenska lantbrukarna satsa och expandera igen. Anledningen är det så kallade tredje benet, alltså energi i olika former, som gör att bönder också vågar satsa på traditionellt lantbruk med mjök och spannmål.

- Att bruka jorden och ta fram mat är något att vara stolt över, säger Chrtina Fagerberg en av tre syskon som driver gården Karstorp i Korsberga.

Numera ingår också energi i form av vindkraft i utbudet. Men basen i syskonverksamheten är mjölken från de cirka 50 korna.

På det hela taget är Fagerbergs typiska representanter för den nya icke-gnälliga svenska bonden som vågar satsa.

Dyra investeringar
Men det kostar. Jordbrukmarken ökar snabbt i värde liksom maskinkostnader vilket gjort att böndernas skuldsättning har nästan fördubblats på tio år. Men Swedbanks Mårten Runsten ser ingen fara i lånekarusellen.

- Generallt i lantbruket finns en soliditet på 70-80 procent och jag ser ingen risk för att det lånas för mycket.

Behöver folk
Egentligen bara ett problem och det är folk. För jordbruk är inte längre ett fåmansföretag.

- Många har behov av att anställa och det är fortfarande få som har erfarenhet av att vara arbetsgivare, säger Thomas Kilsby, LRF Konsult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista