SLU ändrar betygsystem

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) inför en ny betygsskala från och med läsåret 2008-2009.
Skolan närmar sig därmed den betygsstandard som används för högre studier inom EU. Det kan underlätta för de SLU-studenter som vill fortsätta sina studier utomlands.

En ny betygsskala med fyra steg i stället för två, som i dag, ger inte bara studenterna fler betygssteg att sträva efter, den blir också lättare att översätta till den ECTS-skala för betyg som används inom EU.  

För studenter som vill fortsätta med till exempel doktorandstudier på universitet och högskolor utomlands kan den nya betygsskalan underlätta framöver, säger Peter Barrefors som är universitetsadjunkt på SLU i Skara. 

Dagens tvågradiga skala kan vara svårbegriplig utomlands.

– Om studenten vill söka en doktorandtjänst utomlands och universitetet tittar på SLU:s betyg så tänker de: ”Har de bara godkänt?”. Medan andra har högre betygssteg som gör att de ser ut att vara bättre än våra studenter, fastän våra studenter säkert väl lever upp till samma standard, säger han.

En mer nyanserad betygsskala i stället för bara dagens godkänd och underkänd skulle också ge studenterna mer lön för studieslitet, tror Peter Barrefors.

– Det här ser jag primärt som ett studentintresse: att känna att ”jag får betalt för det extra arbete som jag lägger ner”.

Dessutom tror han att SLU-studenternas uppfattning att studietakten är låg och kraven på studenterna lågt ställda, som framkommit i en färsk undersökning från Högskoleverket, kanske kan förändras med hjälp av fler betygssteg.

– De som verkligen har den höga viljan får extra morötter att kämpa lite extra för att nå så långt som man kan i varje kurs.

Men alla studenter på SLU håller inte med om att en utökad betygsskala behövs.
Erika Karlsson som går första året på programmet för livsmedelsteknologi är nöjd med skalan så som den ser ut i dag. 

– Jag tycker inte att det spelar någon roll om det finns fler grader. Är man godkänd så är man, jag tycker att det räcker, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista