Facket kritisk till arbetssituation på äldreboenden i Vara

Mer personal nattetid på äldreboendena Östergård, Södergård och Rondellen i Vara, det kräver nu fackföreningen Kommunal. Fyra personer ansvarar i nuläget för tre äldreboenden under nätterna. Orimligt anser Monica Jäger som är vice ordförande i kommunal i Vara.

Enligt Kommunal kommer personalen tvingas att säga upp sig om inget görs.

- Vi har pratat med personalen och då säger de att då får de sluta för de orkar inte, säger Monica Jäger.

Fyra anställda har nattetid ansvar för tre äldreboenden där sammanlagt över 65 gamla och kanske sjuka personer bor. På ett av äldreboendena bor personer som lider av demens, där har man i utgångsläget två i personalen stationerade.

Men händer det något på ett av de andra två äldreboendena måste en av de två anställda bege sig dit. Kvar blir då en anställd som har ansvar för ett 20-tal förvirrade gamlingar, som det gäller att ha extra koll på eftersom de ofta vandrar omkring på nätterna.

- Det vet vi ju alla att hög arbetsbelastning och stress medför stressrelaterade sjukdomar, säger Monica Jäger.

Personalen och arbetsgivaren har träffats för att diskutera situationen och facket har krävt att kommunen anställer ytterligare en, men Monica Jäger har inte fått några löften:

- Det finns inte mer pengar att skjuta till svarar man då, utan att svara om man ska titta över det här tillsammans med personalen och se vad man kan göra.

Enligt Monica Jäger kommer Arbetsmiljöverket kopplas in om situationen inte ses över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista