Jasplan på F7 stoppas inte

Flygningarna med Jas Gripen fortsätter som vanligt på flygflottiljen F7 Såtenäs utanför Lidköping, trots torsdagens haveri med ett Jas Gripenplan i Norrbotten.
De typer av plan som belagts med flygförbud finns inte på F7 Såtenäs.

Det var efter att ha intervjuat piloten som försvaret direkt beslutade att stoppa alla flygningar med flygvapnets 53 Gripenplan typ C och D, de modernaste varianterna av Gripen. Olycksplanet i Vidsel var av typ C. Piloten upplevde nämligen inte att det var han som själv skjutit ut sig. Därför ska nu alla säkerhetssystem gås igenom på alla D och D-plan. Systemen omfattar bland annat raketstolen och pilotens utrustning som fallskärm och dräkt.

Flygstoppet för plan av typ C och D varar i en vecka.

På F7 fortsätter flygningarna däremot som vanligt.

- Vi har bara plan av typ A och B här, säger F7: s informationschef Håkan Brandt. 

I en intervju på Försvarets hemsida berättar piloten Stefan Kaarle, 37 år, om flygningen. Han hade inga föraningar om att något skulle gå på tok.

-Jag skulle göra ett normalt landningsvarv över banan, allt enligt rutinerna. Jag hade ingen som helst uppfattning om att något var tokigt, berättar Stefan Kaarle.

Av hänsyn till den pågående haveriutredningen väljer han att inte berätta om vad han upplevde sekunderna innan han sköts ut ur planet med hjälp av raketstolen.

-Allt går väldigt fort, det blir ett inferno i ett utskjutningsförlopp. Men jag inser ganska snabbt att det här kommer att gå bra. När jag landar är jag mest förvånad över att allt går så smärtfritt och att jag mår så bra som jag gör, säger Stefan Kaarle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista