Inne att bli bilmekaniker i Lidköping

För några år sedan hade yrkesprogrammen på Skaraborgs gymnasieskolor låg status och lockade få sökande, men nu är trycket ökat ordentligt.
– Jag har alltid haft en viss passion för bilar. Istället för att stå bredvid och tycka att de är snygga kan jag lika gärna pilla med dem, säger Isabelle Jacobsson går första året på fordonsprogrammet på De la Gardiegymnasiet i Lidköping.

På De la Gardiegymnasiet i Lidköping har skolledningen de senaste fem åren arbetat hårt och målmedvetet för att locka fler elever till de yrkesförberedande utbildningarna, som fordons-, bygg- och energiprogramet.

Arbetet tycks ha gett resultat för till höstterminen i fjol gick det nästan två sökande på varje plats till fordonsprogrammets 20 platser. Inför nästa läsår har hela 119 elever det programmet som ett av sina tre val.

– Jag tror att det är ett långsiktigt arbete som givit resultat. SYO (studieyrkesvägledare), branschen och skolorna har visat att det finns jobb, säger Kay Johansson som är lärare på fordonsprogrammet i Lidköping.  

Joakim Svensson från Söne har specialiserat sig på att bli mc-mekaniker, och har snart gått färdigt sin utbildning. Han ångrar inte sitt studieval, även om det skulle visa sig att han inte får något jobb efter studenten:

– Jag tycker att det är roligt att köra motorcykel. Får jag lära mig skruva så är det inte bortkastat, så jag ångrar mig inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista