Intensiv kontroll av fortkörare Skaraborg del av EU-kampanj

Den här veckan skärps hastighetskontrollerna inom hela EU. I Skaraborg kommer flera extra poliser att arbeta med trafikövervakning.
- Det kommer att bli en intensiv övervakning, och dessutom arbetar fartkamerorna, säger Evert Fransson, chef för trafikpolisen i Göteborg.

Om alla svenskar höll hastighetsgränserna skulle mellan 100 och 150 liv sparas varje år, enligt siffror från NTF, Nationalförbundet för trafiksäkerhetens främjande.
 De kameror som finns på bland annat E20 och väg 46 i Skaraborg gör sitt till för att få ner farterna, det är trafikpolisen Evert Fransson övertygad om, även om det ännu inte finns någon vetenskaplig statistik bakom detta.

Putte Hansson från NTF tycker att det är mycket bra att fokus sätts på hastigheterna, och att detta sker samtidigt i hela EU.

- Vi diskuterar hastigheterna mycket, men det som saknas är kunskap om värdet av att hålla fartgränserna, säger Putte Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista