Flyttbara altare i kyrkan

I takt med att människors behov av kyrkan förändras ställs också krav på att kyrkorummet förändras.

Elisabeth Håstrand Lönnermark, stiftskonsulent i Skara Stift, säger att en skillnad mot förr är att idag besöker många kyrkan under tider när det inte är gudstjänst.

- Många slinker in en stund och tänder ett ljus, säger Elisabeth Håstrand Lönnermark.

Inga-Kajsa Christensson, stiftsantikvarie i Skara Stift, konstaterar att kyrkan i dag används till mycket annat än rena gudstjänster.

- Många människor kommer till kyrkan för att uppleva musik och även dans blir allt mer vanligt i kyrkan.

Hur kyrkorummet påverkar oss, hur vi använder det och hur det ska förändras, det var ämnen som diskuterades på en temadag i Varnhems klosterkyrka i lördags. Där samlades närmare 90 personer med anknytning till kyrkan för föreläsningar och diskussioner.

Det handlade om kyrkorummet och gudstjänsten förr och nu, men också en hel del om människors behov av stillhet och eftertanke i konsumtionssamhället.

Hur kyrkorummet ska göras mer tillgängligt för de behov som människor har i dag, både av enskildhet och av delaktighet under gudstjänsterna.

Det ställer nya krav på hur det ska se ut inne i kyrkorummen, de behöver bli mer flexibla, säger Elisabeth Håstrand Lönnermark.

- Det kan handla om flyttbara altare och ibland vill man byta ut bänkar mot stolar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista