Dålig stämning och konflikter på Lundsbrunns Kurort

Två fackförbund kräver att ledningen för Lundsbrunns Kurort omedelbart förbättrar den psykosociala arbetsmiljön för personalen.
Om ingenting skyndsamt görs så kommer tjänstemannaförbundet HTF och Hotell- och restaurangfacket HRF att anmäla företaget till arbetsmiljöverket.

Lundsbrunns Kurort har på senare år varit framgångsrik och har uppmärksammats både i lokala medier och i rikspress. Företaget gjorde två miljoner i vinst i fjol, och har under årets första tre månader förbättrat sitt resultat med ytterligare 1,5 miljoner kronor.

Bakom tillväxten står Svensk Filmindustri (SF) som bokat in 7 000 hotellnätter för inspelningsteamet bakom Arnfilmerna.

Ovanlig åtgärd
Men vid sidan av framgångarna finns interna problem och motsättningar mellan företaget och personalen. Bland medlemmar i HTF och HRF är missnöjet så stort att båda fackförbunden hotar med anmälan till Arbetsmiljöverket:

– Det är faktiskt väldigt sällan som vi tar till sådana åtgärder, men vi anser alltså att situationen är så allvarlig att personalen mår dåligt, säger Ingrid Gustafsson, regionalt skyddsombud på tjänstemannaförbundet HTF.  

Enligt de båda fackförbunden är det brister i ledarskap och kommunikation som gjort att personalen inte mår bra. Kurortens vd Kamran Redjamand håller inte med om att den psykosociala arbetsmiljön skulle vara så dålig som facken påstår. Då hade inte företaget lyckats så bra som det gjort, menar han:

– Det här ett företag där personalen står det för värdeskapande. Vi är ett framgångsrikt företag och då kan det inte vara så att personalen mår dåligt och samtidigt skapar värde för företaget. 

Enkät ska ge trovärdighet
Nu har Kamran Redjamand 14 dagar på sig att besvara fackens frågor. Vd: n är kritisk till fackens agerande och anser att de använt mer våld än nöden kräver, och att konflikten förvärrats av fackens första brev till Arbetsmiljöverket. Han lovar dock att ta frågan på allvar och att göra allt vad han kan och är skyldig att göra för att lösa det här:

– För trovärdighetens tror jag att vi måste anlita någon från företagshälsan som kan börja med att skicka ut en enkät som besvaras anonymt. Då får vi svar på vilken omfattning problemen har.