Plågades timvis i tandläkarstolen

I tre och en halv timme fick Maria Skoog Granath stå ut med ut med tandläkarens försök att få ut den inflammerade visdomstanden. 
Smärtan gjorde att hon svimmade i stolen. Hon fick också feber, mardrömmar och känselbortfall av behandlingen.  

Maria Skoog Granath var hos Folktandvården i Töreboda för att få hjälp med att få ut sin inflammerade visdomstand. Det hon trodde var ett rutiningrepp blev en flera timmar lång tortyr:

- När det var som värst trodde jag att jag skulle dö. En timma står jag ut, även om bedövningen inte tar, tänkte jag. När det sedan drog över en timme så tänkte jag; ok, en och en halv. 

20 bedövningssprutor
Maria Skoog Granath fick spruta på spruta med bedövning, själv tror hon att det totalt handlade om ett 20-tal, men ingen hade någon verkan. Istället fortsatte tiden att gå.

– Hon slog och hackade på tanden och på andra tänder också. Hon hackade ganska desperat, tycket jag. Jag svimmade.  

Skriken stoppade
Maria Skoog Granath bad flera gånger om att bli sövd och att tandläkaren skulle sluta, men trots det slutade det hela inte förrän efter tre och en halv timme. Då hade Marias skrik fått klinikchefen att komma in och avbryta. Vid det laget var nästan hela visdomstanden borta. Den lilla bit som satt kvar har hon fortfarande i munnen.

Halvåret som har gått efter händelsen har inte varit helt problemfritt, berättar hon:

– Första veckan hade jag feber och var jättedålig. Sedan drömde jag om det på nätterna och så hade jag känselbortfall i munnen. Så visst har det känts.

Tandläkaren har nu varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Inga kommentarer
På Folktandvården i Töreboda vill man idag inte kommentera händelsen, som ägde rum i höstas.

Lars Jönsson som är klinikchef vid Folktandvården i Töreboda säger dock att man diskuterat och tagit lärdom av det inträffade och att det aldrig kommer att upprepas.