Så blir gräsklippningen miljövänlig

Att klippa gräset är ofta ett smutsigt jobb, åtminstone för miljön. Men det finns flera sätt att göra gräsmattan fin utan att vara en miljöbov.
– Om man försöker skaffa sig en hyfsat ny maskin, kör på miljöbensin, ser till att tändstiften är bytta, oljan fräsch och knivarna vassa så är det inte så farligt, säger Carina Karlsson som driver Tibro skogs- och trädgårdsmaskiner.

För dem som kan tänka sig att ha en annan slags gräsklippare än en bensindriven så kan de elgående vara ett alternativ. De självgående elgräsklipparna som sköter klippandet helt automatiskt har blivit populära, men när de inhandlas är det ofta snarare av bekvämlighetsskäl än av miljöskäl. Carina Karlsson säger att de flesta som investerar i en ny klippare än så länge sätter miljöhänsynen långt ner på listan över vad som är viktigt.  

Miljömedvetna kunder
Den här dagen hade Carina Karlsson dock miljömedvetna kunder.
Tord Nilsson som är fastighetsskötare på en bostadsrättsförening i Skultorp köpte en el-klippare med sladd till föreningens medlemmar:

– Den går tyst och fint och är miljövänlig. Jag tror att det är viktigt för våra boende att den är det eftersom vi har en miljövänlig inriktning i vår förening, säger han.   

Ulrika Gustavsson från Tibro köpte en bensinklippare, men miljön vägde in i valet för den också. Hon valde en Svanenmärkt maskin:

– Det var den märkningen som var lite avgörande i valet mellan två gräsklippare. Jag tycker att man i vardagslivet ska tänka på miljön, och hur man klipper gräset är en del av det, så jag tycker att det är viktigt.