Rätt bromsteknik på mc räddar liv

Antalet dödsolyckor med motorcyklister har ökat i Västra Götaland.
Statistiken visar att många av olyckorna hade kunnat få en bättre utgång om bromsarna använts mer effektivt.
Genom att inte använda frambromsen tappar en motorcykel nämligen nästan 80 procent av bromsverkan.

På lördagen hade NTF och SMC, Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation ställt upp vid Ranstadsverken för att träna bromsteknik med motorcyklister. Allmänheten var inbjuden för att gratis få träna på att förkorta bromssträckan på bana utan störande trafik.

– Nu gick du på för hårt med fotbromsen, men nu kan ta i hårdare med frambromsen. Prova det, instruerade Tommy Wallin från SMC. 

För vad alltihop handlar om är att använda frambromsen. Förr var körtekniken en annan och frambromsen inte lika effektiv som idag. Många av de mc-förare som fick sitt körkort ”på köpet” när de tog sitt bilkörkort, har fel bromsteknik och använder inte frambromsen i tillräcklig utsträckning.

Det kan man också se i den studie där de senaste årens mc-olyckor analyserats. I studien framgår att många av olyckorna hade kunnat få en annan utgång om föraren bromsat rätt:

– I de allra flesta fallen har man bara använt fotbromsen och då når man bara 25 till 30 procent av bromsverkan, säger Putte Hansson som är trafikkonsulent på NTF.

På banan blev förarnas teknik allt bättre: 

– Sådär ja. Nu låste du inte bakhjulet. Du kan ta i ytterligare lite med frambromsen men tar det försiktigt nu, rådde Tommy Wallin.

En av dem som tog chansen att få en lektion var Åke Johansson från Ardala. Han åkte mycket motorcykel för 35 år sen, och började igen häromåret. Efter några varv på övningsbanan kunde han konstatera att bromssträckan blev betydligt kortare:

– Jo, det går bättre och bättre. Det är lätt att prova här när det inte är någon trafik. Man ser ju hur effektivt det är att göra rätt.