100 nya tomter planeras intill Vättern

Hästboudd i Vättern, där Vanäsverkens ammunitionstillverkning en gång låg, är på god väg att bli Karlsborgs nya sjönära bostadsområde.
Ett hundratal villatomter, småbåtshamn, restaurang och bowlingbana är vad Örebroföretaget Hästboudd AB planerar alldeles invid Vättern.

Hästboudd eller Äspenäset, kärt barn har många namn…
Det handlar udden i Vättern i norra delen av Karlsborg, där Vanäsverkens ammunitionstillverkning en gång låg. Idag omgärdas området av höga stängsel och grindar, men Örebrobolaget Hästboudd har storstilade planer för det ungefär 350 000 kvadratmeter stora landområdet.

– Vi tänker oss en blandad bebyggelse med både permanent- och fritidsboende. Sedan har vi utvecklat idéerna och planerar nu en småbåtshamn, restaurang med marina och klubbhus samt en bowlinghall, säger Hästboudds vd Tomas Sjölinder.

För vackert för stängsel och grindar
Innan företaget ens börjat annonsera har ett 70-tal familjer redan visat intresse för tomterna. Det som nu är nästa steg i planerna är att få länsstyrelsen att säga ja till bebyggelse trots strandskyddet som gäller byggnation inom 300 meter från vattenlinjen. Tomas Sjölinder är optimistisk och hoppas få klartecken för bygget på udden. Han menar att ett bostadsområde inte hindrar allmänheten från att nå Vättern, tvärt om:

– Allmänheten har ju alltid varit hindrad varit hindrad att komma hit ner. Inte ens de som bor i Karlsborg vet ju hur vackert det är här… Nä, grindarna ska bort, stängslen ska ner och vi ska öppna upp och skapa strandpromenader, säger han.  

Kommunalrådet Kjell Sjölund ser enbart fördelar med en exploatering av Hästboudd. Hans förhoppning är att det blir ett ja från länsstyrelsen:

- Ja, jag hoppas det.