E20-granne arg på vägverket - Jag vill ha ersättning nu

Ett 30-tal fastighetsägare intill vägbygget av nya E20 mellan Götene och Lundsbrunn får vänta på ersättnings från vägverket. Vägverket ska ersätta fastighetsägarna för det minskade värdet på deras hus och gårdar, men det kan dröja flera år innan det blir klart.

- Trots att vi vet hur mycket våra fastigheter kommer sjunka i värde så vill inte vägverket betala, säger Nils Inge Åberg en av fastighetsägarna som kommer bo 80 meter från den nya vägen.

Han har tillsammans med andra som berörs av vägbygget anlitat företaget Svefa för att uppskatta värdeminskningarna på sina fastighet.

Egen bedömning
Svefa anlitas ofta av vägverket och banverket för att göra den här typen av bedömningar. Men nu tycker inte vägverket att företagets bedömning duger, man vill istället göra en egen bedömning, en bedömning som sen ska följas av en ersättning något som kan komma att ta flera år.

- Vägverket säger till oss att själva bedömningen dröjer tills vägen är färdig så därför tvingas vi vänta i tre-fyra år. Vi är mäkta förgrymmade, säger Nils-Inge Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".